Welk stresstype ben jij..?

Iedereen weet ondertussen wel wat stress is en dat langdurige stress schadelijk is voor je gezondheid. Maar waarom reageert niet iedereen hetzelfde op stress?

Dit komt omdat mensen in te delen zijn in verschillende stress typen. Namelijk het turbotype, het crashtype, het hoog gevoelige type en het bore-out type.

Deze typen komen voort uit een onderzoek van de Amerikaanse gynaecologen Stephanie McClellan en Beth Hamilton. Zij hebben op basis van dit onderzoek het boek The Ultimate Stress-Relief Plan for Women geschreven.

De indeling van de verschillende stress typen hebben ze gebaseerd op de neurobiologische werking van stresshormonen, het zenuwstelsel en hun eigen ervaring uit de praktijk.

Als je wilt weten op welk stress type je hoog scoort, Carien Karsten (psychotherapeut en coach) heeft de test op haar website staan. Hier onder geef ik een beschrijving van de verschillende types en wat je zou kunnen doen om stress te verminderen.

Stress type Turbo

Als jij behoort tot het turbo type ben je een harde werker. Wanneer jij stress ervaart doe je er vervolgens nog een schepje boven op. Je schakelt als het ware in een hogere versnelling en probeert nog meer dan normaal de situatie onder controle te houden. Het turbo type voelt zich vaak opgejaagd en heeft moeite zich nog te kunnen ontspannen.

Als jij een turbo type bent is het slim om koffie te vermijden. Het is belangrijk dat je geregeld sport (minimaal twee keer per week) en plan voldoende tijd voor jezelf. Niet alleen in vakanties en weekenden maar ook door de week.

Stress type Crash

Als crashtype ben je een enorme multi tasker en krijg je veel gedaan in korte tijd. Mensen vragen zich vaak af hoe je het toch allemaal voor elkaar krijgt. Het gevaar is dat je de signalen van je lichaam niet voelt en uiteindelijk dus crasht als je te lang stress ervaart.

Het gevolg is dat je niet meer functioneert en als een zombie op de bank ligt. Het crash type is dus ook het type dat het vaakst te maken krijgt met een burn-out.

Als jij een crash type bent en je bent nog niet geveld door de stress, is het slim om een time management cursus te doen. Dit voorkomt dat je jezelf voorbij loopt. Als je klachten krijgt stop dan met het slikken van paracetamol en neem een paar dagen vrij om bij te tanken.

Stress type Hooggevoelig

Als je het hooggevoelige type bent raak je door kleine dingen al uit balans. Alles komt immers veel harder binnen bij jou. Als er iets vervelends gebeurt ben jij geneigd je frustraties niet te uiten maar naar binnen te richten. Daardoor pieker je erg veel. Bij hooggevoelige types komt er vaak niet voldoende uit wat er in zit en dat is natuurlijk enorm frustrerend.

Ben jij het Hoogegevoelige type dan is het belangrijk dat je wat doet aan je gepieker. Probeer zoveel mogelijk in het nu te leven en volg een training mindfulness. Met regelmaat mediteren is ook goed voor jou.

Stress type Bore-out

Als jij het Bore-out type bent krijg je juist stress van onder belasting. Wanneer jij stress ervaart trek je je terug en ben je helemaal niet meer te motiveren. Dit type krijgt uit angst voor een burn-out juist te maken met burn-out klachten. Als jij pijn voelt of last hebt van vage klachten schakel je direct een versnelling lager wat helaas juist averechts werkt.

Bij het Bore-out type is het juist belangrijk om koffie te drinken. Zorg dat je voedsel eet wat makkelijk verteerbaar is zodat je lichaam de hele dag door voldoende energie heeft. Probeer in contact te komen met je gevoel om te ontdekken wat dingen zijn waar jij warm voor loopt.

Van alles wat

Veel mensen die deze test doen hebben wel een bepaald stress type wat er bovenuit steekt maar dat neemt niet weg dat je niks van de andere types kan hebben. Vooral het laatste type komt vaak voor in combinatie met een ander stress type.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s