Ont-Moeten

Het woord moeten…  zeg ik altijd … is net een trechter, van welke kant je er ook in gaat er is maar 1 uitgang…

Met gebruik van het woord moeten ontneem je jezelf een keuze. Maar sommige dingen moeten toch gewoon…? Dat is een uitspraak die ik vaak hoor…

Het grappige is dat als je vindt dat je iets moet doen je het dan gaat uitstellen, vooruitschuiven, weerstand kan gaan voelen tegen wat je ‘moet’ doen.  Hmmm… heel herkenbaar vanuit mijn eigen ervaring... En vervolgens doe je het niet. .. ook dit is mij niet vreemd... En dat allemaal terwijl je het tegen jezelf zegt in je eigen denkhoofd. Zou het ook anders kunnen..? Jazeker…

  • Voorstel 1: Maak eens een lijst met op z’n minst 10 uitspraken waar je “ik moet ….” bij zegt.

Lees deze lijst dan hardop aan jezelf voor en voel hoe het voelt om jezelf dat te horen zeggen. Misschien voel je ergens in je lijf spanning, komt er weerstand bij je op, verandert je stemming, daalt je energieniveau, ontstaat er een knoop in je maag, nemen je emoties een loopje met je en gaat het ritme van je adem anders.

  • Voorstel 2: Vervang dan op je lijst moeten met ‘willen, kunnen of mogen’. Dus ‘als ik echt wil, kan ik… of  ‘als ik echt wil, mag ik…’

Lees je lijst nogmaals aan jezelf voor en voel hoe dit voelt… is het eventueel anders? Het laat je in ieder geval een keuze. Het geeft ruimte om iets JA of NEE te doen. Waarschijnlijk ga je het (toch) doen maar dan zonder weerstand op te bouwen tegen je eigen voornemen.

Ont-moet en geef jezelf een keuze…

Als je het woord moeten gebruikt stel jezelf dan eens 1 van de volgende vragen:

  1. Van wie moet dit?
  2. Wat is het ergste, dat ik kan bedenken, wat er zou kunnen gebeuren als ik dit niet doe?

Ont-moet en ervaar ruimte & vrijheid…

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s